Mutlu YUCA/DÜZCE, (DHA)- DÜZCE’de 154 kuş türüne ev sahipliği yapan ve birçok endemik bitki türüyle doğanın farklı renkleri barındıran Efteni Gölü, ziyaretçileri hayran bırakıyor.

Kumkapı Balıkçılar Çarşısı'nda esnaf, fiyatlar düşecek Kumkapı Balıkçılar Çarşısı'nda esnaf, fiyatlar düşecek

Kent merkezine 32 kilometre uzaklıktaki Efteni Gölü, Türkiye’nin ender görülen kuş türlerinin de uğrak noktası. 154 kuş türüne ev sahipliği yapan, yaban hayatı ve birçok endemik bitki türünü barındıran göl, flora ve fauna yapısı ile doğaseverleri kendine hayran bırakıyor. Gölün üzerinde süzülen yeşilin çeşitli tonlarıyla birleşen nilüferler de bölgeye gelen tatilcilerin ilgisini çekiyor. Doğa tutkunları ile kuş gözlemcilerinin de uğrak noktası olan Efteni Gölü, fotoğraf tutkunlarının da ilgisini çekiyor. 

Efteni Gölü çevresindeki en önemli fauna elemanlarını su kuşları oluşturmaktadır. Bünyesinde 35 tanesi kalıcı olmak üzere toplam 154 çeşit kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Leylekler, yaban ördekleri, tepeli beyaz balıkçıllar, angıt, sakarmeke ve kuğular gölün gediklilerinden olup kolay görünenler arasında yer almaktadırlar.

Efteni Golu Duzce

Efteni Gölü ve çevresi sahip olduğu zengin bitki örtüsü ve su kaynakları ile göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan önemli ve ender merkezlerden biridir. 1992 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından, av ve yaban hayvanlarının muhafazası, göçmen türlerinin göç yollarının güvence altına alınması, yaşama ortamlarının korunması, geliştirilmesi, iyileştirici tedbirlerin alınması, barınma, beslenme ve uygun yaşama koşullarının sağlanması amacı ile koruma statüsüne alınmış ve avlanma yasaklanmıştır.

Efteni Gölü kuş türlerinin yanı sıra bünyesinde ender bitki türleri barındırmaktadır. Efteni Gölü Yaban Hayatı Koruma Alanı’nın güneyindeki dağlık arazide 5 farklı bitki kuşağına rastlanmaktadır. Nilüfer, süsen, düğün çiçekleri, kamış, nane, su mercimeği bitkilerinin yanı sıra; söğüt, dişbudak, kızılağaç, çınar gibi sucul karakterli ağaçlar da göze ilk çarpan bitkilerdendir

(DHA)

Kaynak: dha