DÜNYA Etnospor Konfederasyonu (DEK) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen kültür festivali başladı. Atatürk Havalimanı'nda 4 gün sürecek olan festivalde okçuluk, at biniciliği başta olmak üzere Türk kültürünün önemli sporları tanıtılırken, Türk devletlerinden gelenler ise kendi kültürlerini tanıtıyor.

Dünya Etnospor Konfederasyonunun bu yıl altıncısını düzenlediği Etnospor Kültür Festivali, Atatürk Havalimanı etkinlik alanında başladı. Açılışı sabah saatlerinde Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve DEK Başkanı Bilal Erdoğan tarafından yapılan festivale gelen vatandaşlar gün boyu keyifli dakikalar yaşadı. 4 gün sürecek festivalde Türk kültürünü tanıtmak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak hedefleniyor. Festival; Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan başta olmak üzere 30'a yakın ülkeden katılımcıyı ağırlıyor. Okçuluk, at biniciliği, güreş gibi ata sporlarının yanı sıra topaç çevirme gibi Türk çocuk oyunları örnekleri de yer alıyor. Türk devletlerinin çadırlarında ise ülkelerin kendine özgü kıyafet, enstrüman ve yemekleri sergileniyor. Gündüz spor müsabakalarının olduğu festivalde akşam saatlerinde konserler düzenlenecek. Festival 9 Haziran akşam 21.00'a kadar sürecek.

KAZAKİSTAN'IN ENSTRÜMANINI TANITTIĞIM İÇİN KENDİMLE ÇOK GURUR DUYUYORUM

İki yıldır İstanbul'da okuduğunu söyleyen Kazakistanlı öğrenci Gülnabi Kabykenova, Türkiye çok güzel, insanları da çok güler yüzlü ve sıcakkanlı. Zaten Türk ve Kazaklar önceden beri kardeştir. Kanımız da bir olduğu için burada hiç sıkıntı yaşamıyorum. Burada yaşamak çok güzel, böyle festivaller daha çok olursa daha da mutlu olurum. Sabahtan beri buradayız ve Kazakistan'ın enstrümanını tanıttığım için kendimle çok gurur duyuyorum diye konuştu.

Manisa FK transferde Moryke Fofana ile imzaladı Manisa FK transferde Moryke Fofana ile imzaladı

SANATIN DİLİ, DİNİ, CİNSİYETİ OLMAZ

Azerbaycan çadırında halı dokuyan Azeri sanatçı Süleymanı Ruhiye, Bugün bu festivale katıldığımız için çok mutluyuz, çok seviniyoruz. Burada el sanatlarımızı gösteriyoruz. Sanatın dili, dini, cinsiyeti olmaz. Bugün Karabağ'ı aldıktan sonra bu festivale koşarak geldik. Mutluluğumuzun haddi, hududu yoktu. Halı dokumamız bile bizim kalbimizi çok güzel ifade ediyor. Dokuduğum bu halıda Türkiye ve Azerbaycan devletlerinin tasviri var. İkisinin ortasındaki ise Karabağ'ı temsil ediyor. Karabağ'ı iki ülke arasında görmek, tehlikesiz görmek bizim için çok güzeldir dedi.

TANZANYA'NIN KÜLTÜRÜNÜ VE YEMEKLERİNİ GÖSTERMEYE GELDİK

5 Yıl Türkiye'de okuduktan sonra ülkesine dönen ancak Tanzanya'yı tanıtmak için festivale katılan Abdurezak Hamis, Tanzanya, Doğu Afrika'dan bir ülke. Biz kültürümüzü ve yemeklerimizi göstermeye geldik dedi. Zanzibar'ın Kaşata tatlısını tanıtan Hamis, İçinde fıstık ve Hindistan cevizi sütü var. Onları birbirine karıştırıp tatlısını yapıyoruz. Bu kahvenin yanında çok güzel gider. Festivale insanların katılımı çok güzel, çocuklar geliyorlar çok tatlılar. Türk amca ve teyzelerimiz geliyorlar, merak ettiklerini soruyorlar, bizde cevap veriyoruz diye konuştu.

İNŞALLAH DAHA İYİ SPORCULAR YETİŞİR

Festivalde öğrencilere okçuluk dersi veren okçuluk vakfı eğitmenlerinden Abdullah İlik, Burası Etnospor deneyim alanı, geleneksel Türk oyunlarını oynatıyoruz. Bizde burada geleneksel Türk okçuluğu alanında çocuklara, gençlere, öğrencilere geleneksel Türk okçuluğunu denetiyoruz. Öğrencilerin en fazla rağbet ettiği alan burası. Yetenekliler, meraklılar, istekliler inşallah daha iyi sporcular yetişir ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü

------------------

-Etnospor Kültür Festivalinden genel ve detay görüntüler

-Çeşitli ülkelerin çadırlarından detaylar

-Azerbaycan, Kazakistan ve Tanzanyalı katılımcılar ile röportaj

-Etkinliklerden genel ve detay görüntüler

Kaynak: dha